Lägg om golvet i vardagsrummet med limfog

limfog

Limfog används på många olika sätt. Bland annat så lägger man limfog som golv i vardagsrummet och man snickrar ihop möbler av limfog. Om du vill lära dig arbeta med materialet så finns det mycket goda förutsättningar för detta. Det är både roligt och relativt enkelt, men det krävs också att du övar och testar dig fram försiktigt för att långsamt lära dig.

Limfog är torkade och hårt sammanpressande träskivor som är fastlimmade i varandra. Det är vanligast att limfog av furu eller gran används, men vi vill slå ett slag för limfog av björk. Om limfog gran är vanligast och bäst hållbart är limfog björk otroligt vackert och på andra sätt ett riktigt bra alternativ till de vanliga träsorterna.

Hur går det till att tillverka limfog?

När du köper limfog så är träskivorna redan putsade vilket gör att de är redo för att ytbehandlas när du är redo för det. Du är redo för det när du snickrat klart, när du antingen har en ny möbel eller något annat som du är stolt över. Under själva snickeriet så kommer det alltid att uppstå vissa små skavanker på den nya möbeln. Det är näst intill oundvikligt, även för professionella snickare. Det är nu ytbehandlingen kommer till nytta. Det första du bör göra är att åtgärda de där skavankerna som uppstått. Det gör du bäst genom att använda en typ av spackelmassa. Vilken sorts spackelmassa, och vilken sort du väljer av alla andra ytbehandlingsprodukter, är upp till dig. Precis som limfog av gran, furu och björk har sina för- och nackdelar så har de olika produkterna det också. Vissa produkter passar även bättre till vissa typer av träslag. Så läs på innan du handlar. Du kommer förmodligen att använda allt ifrån lut, oljelasering, golvolja, linoljefärg och sickativ. Men det är inte säkert att du behöver använda dig av allt. Det beror helt enkelt för mycket på detaljerna kring ditt arbete för att svara mer specifikt på.

Bild lånad från nissabo.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *