Smarta tips när du ska planera ditt nya kök

Ska du bygga ett nytt kök? Att få möjligheten att bygga ett eget kök från grunden är en dröm för många. Eftersom en helrenovering ofta innebär höga utgifter så är det viktigt att man planerar utifrån sina behov. Det finns flera viktiga saker att tänka på för att köket ska fungera optimalt i vardagen för just dig och din familj. Behöver ni mycket skåp och dold förvaring? Tycker ni om att baka och är i behov av mycket bänkyta?

Ett kök planerar och bygger du en eller kanske två gånger i ditt liv, så lägg tid på att planera och skissa på ditt nya kök. Tänk också på att välja ett kök som du tror att du kommer trivas lika bra i om fem år som om ett år. Är du i grund och botten en person som tycker om ljusa färger så kanske du ska tänka igenom en gång extra innan du väljer ett svart kök med mässingsdetaljer bara för att det är modernt just nu. Håll dig istället till din grundstil och välj trendigare material på detaljer som är enklare att byta ut, som tex knoppar och blandare.

Här kommer några handfasta tips på saker du bör tänka igenom innan du beställer ditt drömkök:

Skissa upp köket

Gör en noggrann skiss utav köksytan. Använd ett rutat papper och börja med att rita in dörrar, fönster, eventuella element, ventilation och var vatten och avlopp finns idag. Flera köksleverantören erbjuder den här hjälpen om du själv känner att det känns svårt.

Planera köket efter behov

Vilka behov har ni i ert kök? Hur vill ni placera kyl, frys, ugn och spis i förhållande till varandra? Du kanske vill placera diskmaskinen närmst skåpen där porslinet förvaras för enkel hantering, samtidigt som du troligtvis vill ha diskmaskinen i närheten utav diskhon.  Tänk igenom detta noga så att ni får ett bra flyt på hanteringen mellan de olika delarna i köket. Tänk på att ha mycket bänkyta runt diskmaskin och spis. Tänk även på att planera eluttag där du tror dig behöva dessa. Snåla inte på eluttag, tänk igenom vart du vill ha kaffekokare, bakmaskin och likande saker som kräver el. Man behöver oftast fler eluttag än vad man tror.

Förvaring och skåpinredning

Ett riktigt praktiskt kök har smarta förvaringslösningar som gör att du kan utnyttja alla ytor ordentligt. Bra förvaring gör det också lättare att hålla ordning och reda, då varje pryl får sin plats. Bestickförvaring, knivförvaring, kastrullkaruseller, avfallshantering osv. Hur vill du förvara dina skafferivaror? Ett tips är att förvara dessa i utdragbara lådor, kanske med avdelare för bättre struktur. Även var i köket du placerar olika typer av förvaring kan göra stor skillnad. Till exempel så är det logiskt om kastruller och stekpannor förvaras i närheten av spis och ugn.

Behöver du inspireras av smarta förvaringslösningar för kök så kan jag tipsa om Pelly Components.

Belysning

Man måste se köket som en arbetsplats där det är viktigt att du har bra belysning. Samtidigt är köket en social yta i de flesta familjerna och därför vill man också ha många valmöjligheter när det kommer till just belysning eftersom det kan ge så olika känslor. Man vill ju kunna se ordentligt om maten är genomstekt och disken är ren, samtidigt som man kanske vill kunna dimma ner och ta ett glas vin och bara umgås. Därför kommer du behöva tänka på allmänbelysning i taket, spotlights under överskåpen, belysning över eventuell köksö och matbord och kanske även belysning i fönster. Snåla inte på ljuspunkter, du kommer inte att tycka att du satt in för mycket belysning, det kan jag lova.

Lycka till med planeringen utav ditt nya kök!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *